das1

Vi vil her bringe en guide om luftgeværer og de vigtigste ting, du skal vide. Luftgeværer anvender sammenpresset luft for at skyde med våbnet. Det er hagl, der er projektilet på geværet. Det er vigtigt, når man bruger et luftgevær, at haglet passer i størrelsen. Ofte er det sådan, at haglgeværer er lavet og formet på en måde, så de er lavet i træ. Geværløbet er derimod for det meste lavet af metal.

Vi vil her besvare de oftest stillede spørgsmål om luftgevær.

Hvordan lader man et luftgevær?

At lade et luftgevær er ikke altid så svært, som folk ellers går og tror. Det eneste, man skal gøre, er følgende: Geværet knækkes dér, hvor træ og metal bliver til én og mødes. Dernæst skal haglet i metallets ende. Når det er gjort, rettes geværet ud igen. Når det er gjort, er geværet klar til at blive brugt.

Hvilken form for ammunition skal bruges?

Der er en masse forskellige former for ammunition, som kan bruges. Den mest gængse form for ammunition er produceret af bly. Det er dog vigtigt at få med, at af miljømæssige grunde laves der i dag også hagl uden bly. Det hagl, som man bruger, kan være lavet som fjer. Det gør, at ammunitionen er lettere at se, når man bruger en skydeskive.

ammunition

Hvad skal der til for, at jeg må eje et luftgevær?

Der er lavet en hel lovgivning om det at bære luftvåben. Våbenloven af 1. juni 2012 har lavet klare retningslinjer i forhold til, hvad man må eje af luftvåben.

Det er sådan, at du som minimum skal være fyldt 18 år, før det overhovedet kan komme på tale at eje et luftvåben. Dog er den eneste undtagelse, at man som person under 18 godt må eje et luftgevær, hvis man er medlem af en skytteforening. Det skal vel at mærke være en skytteforening, som har fået lov af myndighederne til at bruge våbnet.

Når du er over 18 år eller er fyldt 18, må du købe, eje og opbevare luftvåben på maks 4,5 millimeter. Du må gerne bruge våbnet på egen grund til at skyde til måls, til at skyde efter en tom dåse eller lignende. Det er dog vigtigt, du sikrer, at du hverken kan ramme dyr eller mennesker med dit haglgevær.

luftgevær

Hvad så med geværer over 4,5 millimeter?

Dem må du kun bruge, hvis du har våbentilladelse eller et jagttegn. Hvis du ejer et luftvåben, som er større end 4,5 millimeter, skal du have det aflåst i et forsvarligt og godkendt våbenskab. Det er en af betingelserne for, at du overhovedet må være i besiddelse af et luftgevær, som er mere end 4,5 millimeter i størrelsen.

Almen tommelfingerregel, når du har luftvåben

Det er dog vigtigt at pointere, at hvis du har et luftvåben, skal det anvendes med respekt for dig og dine omgivelser. Det betyder, at du ikke bruger det til at gå rundt med på gaden eller skyde løs på andre folks ting eller levende dyr.